Uzunbacak (Himantopus himantopus, Black-winged Stilt)

Yayınlanma İlginç canlılar


Classis: Aves
Familya: Recurvirostridae
 
Adını gövdesine göre oldukça uzun bacaklarından alır. Bacakları pembe, gagası siyah ve incedir. Gözleri koyudur. Sırtı, ensesi ve başının üstü siyah, boynu, göğsü ve karın bölgesi beyaz bir kıyı kuşudur. Ancak bazı bireylerde baş üstü de beyaz olabilmektedir. Erkeklerde sırt koyu siyah iken, dişilerde kahverengidir (Altta). Ülkemizde sadece ilkbahar ve yaz aylarında gözlenir. Bu nedenle yaz göçmeni bir türdür. Kışı daha güney bölgelerde geçirir.
 
Beslenmek ve üremek için sulak alanlara bağımlı bir kuştur. Bu sebeple su kuşu tanımına uyar. Uzun bacakları sayesinde diğer su kuşlarının aksine daha derinde avlanabilir. Ancak pek yüzmeyi tercih etmez ve suya dalmaz. Su yüzeyinden gagasıyla topladığı omurgasızlarla beslenir. Tatlısu sazlıkları, lagünler, tuzlalar, göl kıyıları ve alpin bölge sulak alanlarında da görülebilir. Türkiye’de 2000 m’de kaydı vardır.
 
Yuvasını su kenarındaki ya da su içerisinde ada ve adacıklardaki yumuşak bitkiler üzerine yapar. Yapay yuvalardaki deniz kabuğu üzerine de yuva yaptığı gözlenmiştir. Dişi yuvaya genellikle 3 veya 4 yumurta bırakır. Her iki ebeveyn de kuluçkaya yatar. Kuluçka süresi 22-25 gündür. Yumurtadan çıkan yavrular kısa bir süre sonra yuvayı terk eder ancak hala ebeveyn kontrolündedirler. Uzunbacaklar üreme dönemi oldukça gürültülü öten kuşlardır. Yuvaya ya da yavruya herhangi bir predatör yaklaşırsa ebeveyn yuva ya da yavrudan uzaklaşarak kuvvetli bir şekilde öter ve yaralı kuş taklidi yaparak ilgili kendi üzerine çeker.
 
Üreme döneminin bitmesiyle artık göç dönemi başlamıştır. Diğer göçmen kuşlar gibi Uzunbacaklar da güneye göç etmeye başladılar. Kışı güney bölgelerde geçirdikten sonra Uzunbacakları önümüzdeki Mart ayının sonunda tekrar ülkemizde gözlemleyebiliriz.