Büyük GDO Mısır Tarlası Diktikten Sonra 37 Milyon Arı Ölü Bulundu

Yayınlanma Biyoloji


Kanada, Ontario'da GDO mısır birkaç hafta önce dikildikten sonra milyonlarca arı öldü. Elmwood'da bal üreten yerel arı kaleci Dave Schuit, yaklaşık 600 kovan olan yaklaşık 37 milyon arı kaybetti.
 
Schuit, “Mısır bir kez dikilmeye başladıktan sonra, arılarımız milyonlarca öldü” dedi. Birçok arı kovanı, neonikotinoidleri ya da arıların koloni çöküşü için “neonikler” suçluyor ve AB'deki birçok ülke neonicotinoid böcek ilacı sınıfını yasakladı, ABD Tarım Bakanlığı, Bayer CropScience Inc. tarafından üretilen neonikotinoidler olarak bilinen böcek öldürücüleri yasaklamıyor.
 
Bayer'in en çok satan pestisitleri olan Imidacloprid ve Clothianidin'in iki tanesi polen ve nektar olarak bilinir ve arılar gibi yararlı böceklere zarar verebilir. Bu ilaçların pazarlanması, birçok Avrupa ülkesinde ve Amerika Birleşik Devletleri'nde büyük ölçekli ölümlerin ortaya çıkmasıyla da çakıştı.
 
Bir başka yerel çiftçi olan Nathan Carey, bu baharda çiftliğinde yeterli arı bulunmadığını ve arıların ve böcek ilacı kullanımının ortadan kalkması arasında güçlü bir korelasyon olduğuna inanıyor.
 
Geçmişte, birçok bilim adamı, “koloni çöküş bozukluğu” (CCD) olarak adlandırdıkları bir fenomeni olan masif kalıpların kesin nedenini bulmakta zorlandılar. Amerika Birleşik Devletleri'nde, ardı ardına yedi yıl boyunca, bal arıları terminal düşüşte.
 
ABD'li bilim adamları, böcek, balmumu ve polen örneklerinde 121 farklı pestisit buldular ve pestisitlerin önemli bir sorun olduğu fikrine borç verdiler. ARS'nin arı araştırma laboratuvarından Jeffery Pettis, “Beslenme, böcek ilacı maruziyeti ve diğer stresleyiciler arasındaki bazı ince etkileşimlerin kolonileri öldürmeye yaklaştıklarına inanıyoruz” dedi.
 
Küresel bal arısı popülasyonundaki çöküş, ekinler için büyük bir tehdittir. Yediğimiz her şeyin üçte birinin bal arısı tozlaşmasına bağlı olduğu tahmin ediliyor, bu da arıların küresel ekonomiye 30 milyardan fazla katkıda bulunduğu anlamına geliyor.
 
Ulusal Bilimler Akademisi'nin Journal Proceedings dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, neonikotinoid pestisitlerin bağışıklık sistemine zarar vererek ve hastalıklarla ve bakterilerle savaşamayarak bal arılarını öldürdüğünü ortaya çıkarmıştır.
 
Imidacloprid'e maruz kaldıktan sonra arıların büyük kayıplarını rapor ettikten sonra, Bayer protestolarına rağmen, mısır ve ayçiçeği kullanımına yasakladı. Başka bir akıllı hareketle, Fransa Bayer'in Clothianidin başvurusunu reddetti ve İtalya gibi diğer ülkeler de bazı neonikotinoidleri yasakladı. İngiltere'deki rekor kırıcı bal arısı ölümlerinden sonra, Avrupa Birliği neonicotinoid pestisitler de dahil olmak üzere çoklu pestisitleri yasakladı.